
Диетолог разказва как да удължим продължителността на живота
Магистърът и дипломиран диетолог Ниша Мелвани, който е и основател на портала Cooking for Peanuts, определи чай №1 за продължителността на живота, пише realsimple.com.
Както се отбелязва в публикацията, тази напитка е одобрена от диетолозите като най-добрият чай за дълголетие. Става дума за зеления чай. Едно от основните му предимства е намаляването на оксидативния стрес. Този стрес се причинява от натрупването на свободни радикали или нестабилни молекули, които увреждат здравите клетки. Антиоксидантите са полезни съединения, които неутрализират свободните радикали, като ги правят безвредни и защитават вашите клетки. Зеленият чай е пълен с антиоксиданти. Той е особено богат на полифенол.
Друго предимство е, че забавя стареенето на клетките. Тъй като антиоксидантите в зеления чай роемат оксидативния стрес и възпалението, те също така насърчават дълголетието на вашите клетки. Това е от решаващо значение за забавяне на клетъчното стареене, ключов механизъм на стареенето.
Третото преимущество е, че поддържа здравето на червата. Антиоксидантите в зеления чай подобряват здравето на червата, като поддържат полезните бактерии, намаляват възпалението на червата и укрепват чревната бариера, отбеляза Мелуани. Резултатът е по-ниски нива на системно възпаление, повишен имунитет и подобрено метаболитно здраве – всичко това води до по-дълъг живот.
източник: dariknews.bg
Най - четени
Последни
Допълнителни автопатрули заради очаквания засилен трафик към Гърция
- 19 септември, 2025
Нови правила: Всеки ще може да вари алкохол само от собствена продукция
- 19 септември, 2025
Есенни вечери на изкуствата в Сандански
- 19 септември, 2025
Още от Здраве
Как да се справим с обсесията за храна
Възможно ли е едновременно да губим тегло и да поттиснем мислите свързани с храната
Даваме ли си сметка за вредите от безсънието
Невролог разкрива до какво води лишаването от качествен сън
Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.
По думите на министъра въвеждането ѝ е сериозна крачка в посока ограничаване на заболяването