
Диета, богата на сливи, е свързана с намаляване на рисковите маркери
Любимите ни сушени сливи се открояват като ценна храна, която обича червата и намалява риска от рак на дебелото черво.
Сушените сливи са плод, който, въз основа на данни от изследвания, изглежда намалява риска от рак на дебелото черво, поради високото им съдържание на диетични фибри и полифенолни вещества.
Според изследване, публикувано в Nutrition and Cancer, проведено върху мишки, е установено, че диета, богата на сливи, е свързана с намаляване на рисковите маркери за поява на предракови лезии в дебелото черво.
Друго проучване върху лабораторни животни от университетите в Тексас и Северна Каролина показа, че диета, съдържаща сушени сливи, може да има положителен ефект върху микробиома на стомашно-чревната система, по протежение на червата, като по този начин допринася за намаляване на риска от рак на дебелото черво, пише ygeiamou.gr.
Разбира се, необходими са допълнителни изследвания, за да се документира действието на сливите, но те несъмнено са много добра и полезна храна, която можем да включим в диетата си още днес.
Отбелязва се също, че те са богати и на фибри, които помагат за регулиране на чревната функция и облекчаване на запека.
Освен това, благодарение на чувството за ситост, причинено от консумацията на малко количество сушени сливи, те се считат за ценен съюзник за успешно отслабване. Всъщност, проучване от Университета в Ливърпул показа, че консумацията на шепа сливи дневно е свързана с по-добър контрол на апетита и успешно отслабване.
Източник: Дарик
Най - четени
Последни
Как да се справим с обсесията за храна
- 18 септември, 2025
"Нощ на литературата" стартира в 11 населени места
- 18 септември, 2025
Изкуствен интелект в помощ на създателите на съдържание в YouTube
- 18 септември, 2025
Още от Здраве
Как да се справим с обсесията за храна
Възможно ли е едновременно да губим тегло и да поттиснем мислите свързани с храната
Даваме ли си сметка за вредите от безсънието
Невролог разкрива до какво води лишаването от качествен сън
Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.
По думите на министъра въвеждането ѝ е сериозна крачка в посока ограничаване на заболяването