
Какво да избягваме ако имаме чувствителна имунна система
За много хора смяната на сезоните носи не само хубаво време, но и серия от неприятни симптоми като кихане, запушен нос, сълзящи очи и умора. И макар прашецът във въздуха да е добре познат виновник, малцина осъзнават, че някои храни могат да усилят тези реакции.
Ето кои са храните, които е добре да избягвате по време на сезонни алергии – особено ако и без това имаш чувствителна имунна система, пише edna.bg.
Млечни продукти
Въпреки че научните данни са смесени, много хора съобщават за засилване на симптоми като хрема и образуване на слуз след консумация на мляко, сирене или кисело мляко. Особено внимание изискват ферментиралите и отлежали млечни продукти, които съдържат естествени хистамини.
Алкохол
Червено вино, бира и шампанско съдържат високи нива на хистамини и сулфити – и двете вещества могат да засилят алергичните реакции. Освен това алкохолът потиска ензим, отговорен за разграждането на хистамина в тялото, което допълнително утежнява симптомите.
Лютиви храни
Макар понякога да помагат временно при запушен нос, пикантните ястия съдържат капсаицин – съставка, която стимулира производството на хистамин. Това може да влоши симптомите като воднисти очи, сърбеж и хрема.
Някои плодове и зеленчуци
Състояние, познато като Орално алергичен синдром (ОАС), може да ви направи чувствителни към определени храни, ако имате алергия към полени. Ето някои примери:
Съвет: Готвенето или обелването на плодовете и зеленчуците може да помогне, тъй като така се разрушават алергенните протеини.
Лайка
Макар да е популярна със своите успокояващи свойства, лайката може да предизвика реакции при хора, чувствителни към полени. Дори "чиста" лайка често съдържа следи от прашец. Ако в миналото имате истори с тежки алергии, по-добре се консултирай с лекар преди да пиете чай, добавки или масла от лайка.
Ядки
Ако имате алергия към прашеца от бреза, може да реагирате и на лешници или бадеми. Причината е, че протеините в тези ядки са подобни на тези в полените и могат да предизвикат така наречената кръстосана реактивност – състояние, при което тялото "бърка" храната с полен.
източник: dariknews.bg
Още от Здраве
Магарешко и кобилешко мляко - скритите съкровища
И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови.
Колко важна се оказва закусата за деня
Митове и реалност
Храни, които засилват пролетните алергии
Какво да избягваме ако имаме чувствителна имунна система