7 декември, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Как консумацията на колбаси променя мозъка

Как консумацията на колбаси променя мозъка
Източник: Pixabay

Според учените най-силно въздействие върху мозъка оказват емулгаторите

Изследвания от последните години свързват честата консумация на ултрапреработени храни с редица заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови и съдови заболявания на мозъка, както и деменция. Ново международно проучване изследва връзката между консумацията на такива продукти и структурата на човешкия мозък.

В изследването са използвани данни от около 30 000 души на средна възраст, участници в британската база данни UK Biobank. Работата е извършена от лабораторията O’BRAIN Lab към Хелзинкския университет, която изучава връзката между мозъка и затлъстяването, в сътрудничество с Монреалския неврологичен институт.

Резултатите показват, че високата консумация на ултрапреработени продукти - като колбаси, наденици, чипс и газирани напитки - е свързана със структурни промени в определени области на мозъка, които регулират хранителното поведение: хипоталамуса, амигдалата и дясното прилежащо ядро.

Тези храни активират цикъл на преяждане, който създава порочен кръг: колкото повече човек яде колбаси и подобни продукти, толкова повече му се иска да продължи. Според учените най-силно въздействие върху мозъка оказват емулгаторите - вещества, които позволяват смесването на иначе несмесваеми компоненти, например вода и мазнина.

Въпреки това изследователите подчертават, че не всички преработени храни трябва да се избягват. Например продуктите от растителен произход, като замразените зеленчуци, не носят вреда. Същото се отнася и за пастьоризираното мляко.

Тези храни активират цикъл на преяждане, който създава порочен кръг: колкото повече човек яде колбаси и подобни продукти, толкова повече му се иска да продължи. Според учените най-силно въздействие върху мозъка оказват емулгаторите - вещества, които позволяват смесването на иначе несмесваеми компоненти, например вода и мазнина.

Въпреки това изследователите подчертават, че не всички преработени храни трябва да се избягват. Например продуктите от растителен произход, като замразените зеленчуци, не носят вреда. Същото се отнася и за пастьоризираното мляко.

Източник: Vesti.bg

Сподели:

Още от Здраве

Силна магнитна буря удря Земята отново

Тя ще бъде от клас C7

Експерти обсъдиха превенцията на ракови заболявания на семинар в Сандански

Те предложиха и редица здравни програми и инициативи за превенция и подкрепа

Безплатна кинопрожекция за зависимостите от наркотични вещества в Кюстендил

Инициативата е на общината и Общинския съвет по наркотични вещества