
Специалист разкрива как дестилацията прави някои напитки по-щадящи, но не и безопасни
Консумацията на алкохол винаги предизвиква дискусии относно въздействието му върху здравето. Но ако решите да пиете, коя напитка е най-малко вредна за организма ви?
В интервю Халина Анохина, гастроентеролог и диетолог, доктор на медицинските науки и професор, даде ясен отговор, като обясни защо един вид алкохол е по-добър от другите и разкри оптималната доза.
Според гастроентеролога най-малко токсичната алкохолна напитка е уискито. Тайната на неговото „предимство“ се крие в производствения процес. Уискито се произвежда с помощта на дестилиран алкохол, докато повечето други алкохолни напитки използват ректифициран спирт.
Ректифицираният спирт е по-пречистен, но именно дестилацията запазва някои съединения, които според някои теории могат да бъдат по-малко агресивни за организма, отколкото последиците от консумацията на големи количества ректифициран спирт.
В същото време експертът подчертава, че дори и най-малко токсичният алкохол си остава алкохол. Ето защо, ако човек все пак реши да пие, оптималният избор би бил 20-30 грама уиски. Тази доза причинява по-малък токсичен стрес на черния дроб и позволява да се насладите на напитката без значителни отрицателни ефекти върху организма.
В същото време експертът подчертава, че дори и най-малко токсичният алкохол си остава алкохол. Ето защо, ако човек все пак реши да пие, оптималният избор би бил 20-30 грама уиски. Тази доза причинява по-малък токсичен стрес на черния дроб и позволява да се насладите на напитката без значителни отрицателни ефекти върху организма.
В същото време експертът подчертава, че дори и най-малко токсичният алкохол си остава алкохол. Ето защо, ако човек все пак реши да пие, оптималният избор би бил 20-30 грама уиски. Тази доза причинява по-малък токсичен стрес на черния дроб и позволява да се насладите на напитката без значителни отрицателни ефекти върху организма.
Световната здравна организация посочва: "Дори и ниска доза се счита за рисков фактор".
В допълнение към рака алкохолът увеличава вероятността от сърдечносъдови заболявания, нарушения на паметта, депресия, дисбаланс на мозъчните невротрансмитери и намалява ефективността на имунната система. Още от първата доза се променя сънят, отслабват защитните сили на организма и се задействат процесите на оксидативен стрес.
източник: vesti.bg
Още от Развлечение
Не стихват скандалите около Сидни Суини
Актрисата всекидневно е тормозена от обожатели
Коя е най-малко вредната алкохолна напитка според експертите
Специалист разкрива как дестилацията прави някои напитки по-щадящи, но не и безопасни
Марта Стюарт обеща изненада за феновете си на рождения си ден
Стюарт разпали любопитството на последователите си, които вече гадаят каква ще бъде следващата ѝ стъпка