19 септември, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Магарешко и кобилешко мляко - скритите съкровища

Магарешко и кобилешко мляко - скритите съкровища

И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови. 

Община Враца провежда за първи път фестивал на българското сирене и млечните продукти. В рамките на уикенда градът е домакин на десетки производители. 

Трифон Георгиев (Тити) от село Бутан от десет години отглежда магарета и коне за добив на магарешко и кобилешко мляко. „Магаретата са изчезващ вид, а конете ги обожавам. Смятам, че българите сме чисти тракийци, произходът ни идва от конете и трябва да отглеждаме с уважение тези благородни животни“, каза Георгиев за БТА. Той сподели, че магарешкото мляко е много полезно. „То е противоалергично, противобактериално, има много имуноглуболини, които помагат за всички видове кашлици, много минерали, витамини. Това го прави имунна бомба“, добави Георгиев.

По думите му млякото е полезно е за изчистване на кръвоносните съдове. Кобилешкото мляко според него е много благодатно за костите. И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови. 

Наташа Ангелова от село Соколица (Карлово) участва във фестивала с кумис – традиционна азиатска напитка, произведена от ферментирало кобилешко мляко.

Това е лечебна напитка, която има противовъзпалителни свойства, прочиства стомашно-чревния тракт, съдържа пробиотици. След процеса на ферментация кумисът придобива и антибиотични свойства и подпомага лекуването на възпаления и лекуване на вътрешни рани, действа благотворно и на други заболявания“, каза Ангелова. По думите й рецептата е специална и кумисът се приготвя от нейния баща. Семейството на Ангелова е от Киргизстан. Живеят в България от седемнадесет години. Във Враца бяха дошли с юрта. „Това са номадски къщи, сглобяват се и се пренасят. Тази е автентична, направена от моя баща“, добави Ангелова. 

Шеф Светлана Илиева представи пред публиката как се приготвят домашни бързи банички на тиган. Тя каза, че празникът е чудесен. „Българският вкус на млякото, сиренето, киселото мляко е незаменим и може да само да се гордеем с тях“, добави шеф Илиева.  

източник: dariknews.bg

Сподели:

Още от Здраве

Как да се справим с обсесията за храна

Възможно ли е едновременно да губим тегло и да поттиснем мислите свързани с храната

Даваме ли си сметка за вредите от безсънието

Невролог разкрива до какво води лишаването от качествен сън

Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.

По думите на министъра въвеждането ѝ е сериозна крачка в посока ограничаване на заболяването