16 юли, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Министерството на здравеопазването с препоръки за безопасно хранене в жегите

Министерството на здравеопазването с препоръки за безопасно хранене в жегите

Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали

Министерството на здравеопазването напомня, че през летните месеци зачестяват случаите на хранителни интоксикации. Само през изминалата седмица са регистрирани подобни случаи – в гр. Трявна и в гр. София, при които са заболели 15 лица.

Най-честите симптоми на хранителна интоксикация са стомашни болки, повръщане и диария. Оплакванията могат да се появят много бързо след консумация на храната, но понякога може да е след дни. В повечето случаи симптомите се появяват 24-72 часа след консумацията на храната. Причината е благоприятната среда за развитие на микроорганизми при високи температури и неправилно съхранение на хранителни продукти.

За да се предотврати рискът от стомашни неразположения Министерството на здравеопазването препоръчва:

"Поддържане на чистота. Причинителите на хранителни интоксикации се пренасят по ръцете, кърпите за избърсване и приборите, особено дъските за рязане. Най-малкият контакт може да ги пренесе в храната и да причини хранителни заболявания. 

Не смесвайте сурова и сготвена храна. Суровата храна, особено месото, птиците и морските дарове, както и техните сокове, могат да съдържат опасни микроорганизми, които могат да бъдат пренесени върху други храни по време на приготвянето и съхранението на храната. 

Правилното готвене убива почти всички опасни микроорганизми. Храната е безопасно сготвена, когато вътрешната температура стане достатъчно висока, за да убие микробите, които могат да ви разболеят.

Проучванията показват, че готвенето на храна до температура от 70°C може да помогне да се гарантира, че е безопасна за консумация. Храните, които изискват специално внимание, включват кайма, печени меса, големи парчета месо и цели птици.

Съхранявайте храната правилно. Микроорганизмите могат да се размножават много бързо, ако храната изисква специален режим на съхранение, но се съхранява на стайна температура.

Използвайте безопасна вода и суровини. Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали. В повредени и мухлясали храни могат да се образуват токсични химикали.

Внимателният подбор на суровини и прости мерки, като измиване и белене могат да намалят риска.

Източник: Bulgaria ON AIR

Сподели:

Още от Здраве

Министерството на здравеопазването с препоръки за безопасно хранене в жегите

Суровините, включително водата и ледът, могат да бъдат замърсени с опасни микроорганизми и химикали

Избягвайте тези храни, за да щадите сърцето

Забравете следните продукти, ако искате добро сърдечно здраве

Одобриха първата в света ваксина за малария при бебета и малки деца

Ще започне да се използва в африкански държави в рамките на седмици