24 август, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Печени смокини с козе сирене, орехи и мед за 10 минути!

Печени смокини с козе сирене, орехи и мед за 10 минути!

Смокинено време е!

Смятана за свещена в древния Рим, смокинята всъщност не е плод, а своеобразно съцветие, обърнато навътре, в което стотици миниатюрни цветчета образуват сочната вътрешност. Богата на фибри, ценни полифеноли, витамини и с ниската си калоричност (около 74 ккал на 100 г свежи смокини), тя е смятана и за мощен афродизиак. Може да разпознаете готовите за консумация смокини по меката и еластична наситено зелена ципа, леките пукнатините по плода и капките сок при дръжката, показващи идеална зрялост.

Предлагаме ви просто за приготвяне предястие, което подчертава вкуса на смокините по елегантен начин и е чудесна гарнитура за плодово-цитрусовия аромат на вината Пино Гриджо, Просеко или Ризлинг.

За рецептата ще са ви необходими:

  •      6 средно големи смокини
  •      около 100 гр. меко козе сирене (може да използвате и други като - рикота, пармезан, моцарела, сини сирена, горгонзола)
  •       2 с. л. смлени орехи (или други ядки)
  •       2 с. л. мед
  •       Сол и смлян черен пипер на вкус

Загрейте фурната до 200°С. Отрежете дръжките и направете  Х- образен разрез в горната част на всяка смокиня по средата. Напълнете смокините със сиренето с помощта на чаена лъжичка. Поръсете напълнените смокини с нарязаните орехи и меда. Добавете при желание щипка сол и черен пипер. Печете около 5 минути или докато смокините омекнат и пуснат сок. Сервирайте топли или студени с чаша от любимото си вино!

Сподели:

Още от България

Лятната академия „Пеещи струни“ събра млади китаристи в Гоце Делчев

Над 50 деца и младежи от цялата страна участваха в музикални класове и концерти в подножието на Пирин

Започна XVII – тото издание на фестивала за народната носия в Жеравна

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна 2025 г. бе тържествено открит вчера вечерта с официално слово на създателя на събитието Христо Димитров.

Печени смокини с козе сирене, орехи и мед за 10 минути!

Смокинено време е!