
Смокинено време е!
Смятана за свещена в древния Рим, смокинята всъщност не е плод, а своеобразно съцветие, обърнато навътре, в което стотици миниатюрни цветчета образуват сочната вътрешност. Богата на фибри, ценни полифеноли, витамини и с ниската си калоричност (около 74 ккал на 100 г свежи смокини), тя е смятана и за мощен афродизиак. Може да разпознаете готовите за консумация смокини по меката и еластична наситено зелена ципа, леките пукнатините по плода и капките сок при дръжката, показващи идеална зрялост.
Предлагаме ви просто за приготвяне предястие, което подчертава вкуса на смокините по елегантен начин и е чудесна гарнитура за плодово-цитрусовия аромат на вината Пино Гриджо, Просеко или Ризлинг.
За рецептата ще са ви необходими:
- 6 средно големи смокини
- около 100 гр. меко козе сирене (може да използвате и други като - рикота, пармезан, моцарела, сини сирена, горгонзола)
- 2 с. л. смлени орехи (или други ядки)
- 2 с. л. мед
- Сол и смлян черен пипер на вкус
Загрейте фурната до 200°С. Отрежете дръжките и направете Х- образен разрез в горната част на всяка смокиня по средата. Напълнете смокините със сиренето с помощта на чаена лъжичка. Поръсете напълнените смокини с нарязаните орехи и меда. Добавете при желание щипка сол и черен пипер. Печете около 5 минути или докато смокините омекнат и пуснат сок. Сервирайте топли или студени с чаша от любимото си вино!
Най - четени
Последни
Защо спирулината е толкова полезна за здравето?
- 23 август, 2025
Най-чисто е в пет европейски държави
- 23 август, 2025
Още от България
Лятната академия „Пеещи струни“ събра млади китаристи в Гоце Делчев
Над 50 деца и младежи от цялата страна участваха в музикални класове и концерти в подножието на Пирин
Започна XVII – тото издание на фестивала за народната носия в Жеравна
Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна 2025 г. бе тържествено открит вчера вечерта с официално слово на създателя на събитието Христо Димитров.
Печени смокини с козе сирене, орехи и мед за 10 минути!
Смокинено време е!