3 ноември, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Петте най-добри храни за жените над 50 години

Петте най-добри храни за жените над 50 години

Експертите препоръчват консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, фибри, калций, здравословни мазнини и протеини

Някои много малки промени в храненето могат да помогнат за намаляване на възпалението и справяне с други здравословни проблеми, които могат да възникнат с възрастта. Експертите препоръчват консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, фибри, калций, здравословни мазнини и протеини. Порталът EatingWell разказва за петте най-добри продукта за консумация след 50-годишна възраст. 

Горски плодове 

Боровинки, къпини, ягоди, малини - всички те са богати на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и насърчават здравословното стареене. Горите са ключова част от хранителен режим,  предназначен за предотвратяване на деменция и други форми на когнитивен спад. 

Боб 

Бобът съдържа пептиди, полифеноли и сапонини, които имат противовъзпалителни свойства. „С консумацията на микс от бобови растения може да се чувствате сити за по-дълго време и да помогне в борбата с излишните възпаления в тялото“, казва диетологъг Зариел Грулион. Нещо повече, бобът е богат на фибри, които поддържат здравословен чревен микробиом, което помага срещу чревните проблеми, свързани с менопаузата. Той е и източник на ценни растителни протеини за предотвратяване на свързаната с възрастта загуба на мускулна маса.

Тъмнозелени листни зеленчуци 

„Тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и кресон са пълни с полезни хранителни вещества и фитохимикали, които (ограничават) възпалението и намаляват оксидативния стрес“, казва диетоложката Сийма Шах. Те включват витамини A, C, E и K, както и мощни полифеноли. Тъмнозелените листни зеленчуци са особено богати на минерали, изграждащи костите, като калций, магнезий и калий, утомнява Шах.

Сьомга 

Струва си да добавите сьомгата към храненето си, защото е богата на омега-3 мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. „Консумацията на една до две порции мазна риба седмично може да засили здравето на сърцето, да намали сковаността, свързана с артрита, и да помогне за поддържане на мозъчната функция. Тя е източник на висококачествен протеин и витамин D, две хранителни вещества, които поддържат мускулната маса и здравината на костите“, казва магитърката Лийзи О'Конър. 

Ядки 

Шепа ядки съдържат разнообразие от антиоксиданти и полезни за сърцето хранителни вещества, като фитостероли, селен, магнезий, токофероли, полифеноли, ненаситени мазнини и фибри. С богатия си хранителен профил, ядките могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Бадемите и орехите са особено полезни за намаляване на възпаленията, а бразилските орехи помагат за намаляване на оксидативния стрес. Особено ако не ядете риба, струва да добавите орехите към менюто си поради техните омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията. 

Източник: Дарик

Сподели:

Още от Здраве

Ново изследване: Мъжкият мозък старее по-бързо, жените - по-уязвими към Алцхаймер

Различен ритъм на стареене

Експерти: Яжте обилно на закуска

Препоръчва се консумация на протеини и въглехидрати за енергия и ситост

Арт терапевтичното ателие "Цветни емоции" поднови образователната си дейност

В мероприятието участваха учениците от 6 и 7 клас при СУ "Св.Св Кирил и Методий"- Смолян