18 септември, 2025

България броудкастинг груп ЕООД е собственик на телевизионна програма с наименование Тв Дартс, започнала началото си от 2007г. От 2024 т. ще се излъчва на територията на цяла България с наименование BBG NEWS

Петте най-добри храни за жените над 50 години

Петте най-добри храни за жените над 50 години

Експертите препоръчват консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, фибри, калций, здравословни мазнини и протеини

Някои много малки промени в храненето могат да помогнат за намаляване на възпалението и справяне с други здравословни проблеми, които могат да възникнат с възрастта. Експертите препоръчват консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, фибри, калций, здравословни мазнини и протеини. Порталът EatingWell разказва за петте най-добри продукта за консумация след 50-годишна възраст. 

Горски плодове 

Боровинки, къпини, ягоди, малини - всички те са богати на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и насърчават здравословното стареене. Горите са ключова част от хранителен режим,  предназначен за предотвратяване на деменция и други форми на когнитивен спад. 

Боб 

Бобът съдържа пептиди, полифеноли и сапонини, които имат противовъзпалителни свойства. „С консумацията на микс от бобови растения може да се чувствате сити за по-дълго време и да помогне в борбата с излишните възпаления в тялото“, казва диетологъг Зариел Грулион. Нещо повече, бобът е богат на фибри, които поддържат здравословен чревен микробиом, което помага срещу чревните проблеми, свързани с менопаузата. Той е и източник на ценни растителни протеини за предотвратяване на свързаната с възрастта загуба на мускулна маса.

Тъмнозелени листни зеленчуци 

„Тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и кресон са пълни с полезни хранителни вещества и фитохимикали, които (ограничават) възпалението и намаляват оксидативния стрес“, казва диетоложката Сийма Шах. Те включват витамини A, C, E и K, както и мощни полифеноли. Тъмнозелените листни зеленчуци са особено богати на минерали, изграждащи костите, като калций, магнезий и калий, утомнява Шах.

Сьомга 

Струва си да добавите сьомгата към храненето си, защото е богата на омега-3 мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. „Консумацията на една до две порции мазна риба седмично може да засили здравето на сърцето, да намали сковаността, свързана с артрита, и да помогне за поддържане на мозъчната функция. Тя е източник на висококачествен протеин и витамин D, две хранителни вещества, които поддържат мускулната маса и здравината на костите“, казва магитърката Лийзи О'Конър. 

Ядки 

Шепа ядки съдържат разнообразие от антиоксиданти и полезни за сърцето хранителни вещества, като фитостероли, селен, магнезий, токофероли, полифеноли, ненаситени мазнини и фибри. С богатия си хранителен профил, ядките могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Бадемите и орехите са особено полезни за намаляване на възпаленията, а бразилските орехи помагат за намаляване на оксидативния стрес. Особено ако не ядете риба, струва да добавите орехите към менюто си поради техните омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията. 

Източник: Дарик

Сподели:

Още от Здраве

Даваме ли си сметка за вредите от безсънието

Невролог разкрива до какво води лишаването от качествен сън

Ваксината срещу варицела става задължителна от 2026 г.

По думите на министъра въвеждането ѝ е сериозна крачка в посока ограничаване на заболяването

Коя течност хидратира най-добре тялото

Оказва се, че това не е водата