
Растителната субстанция дава обещаващи резултати
Учени направиха първата стъпка към създаването на растителна алтернатива на желатина, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.
Изследователи от университета в Отава са описали работа си в Physics of Fluids, издание наАмериканския институт по физика.
Гелообразната структура на желатина от животински произход и неговата прозрачност са само две от качествата, които растителната алтернатива трябва да възпроизведе. Гумата трагакант, вторичен продукт от соковете на някои бобови растения, дава обещаващи резултати и по отношение на двете характеристики, отбелязва изследователският екип, ръководен от Езги Пулацу.
Експертите правят различни комбинации от желатин и гума трагакант - някои от тях са изградени от редуващи се слоеве, а други са смес от двете. Целта е да проверяват устойчивостта във вода и солени разтвори.
Оказва се, че оптималната комбинация за запазване на желатиноподобното поведение е гума трагакант и желатин в съотношение 3:1. Тя обаче води до по-пореста консистенция, податлива напроникване на вода или солени разтвори.
Въпреки че гумата трагакант все още не може да замени напълно желатина, изследователите продължават работата си по разработване на алтернатива на изцяло растителна основа.
Пулацу е на мнение, че един от начините е да се подобри пригодността на гумата трагакант самостоятелно чрез различни химични и структурни модификации. Изследователката отбеляза, че дори частичният заместител на желатина е стъпка напред.
Това "ще намали използването на продукти на животинска основа", каза тя. "Усилията ни за пълно заместване на желатина продължават".
Според нея за пълноценна растителна алтернатива на желатина трябва да се възпроизведе неговата микроструктура и да разберат функциите при различните му приложения.
Всяко от конкретните приложения на желатина има свои собствени предизвикателства, които трябва да се вземат под внимание, отбелязва Пулацу. Например замяната на желатина в бонбоните изисква специално внимание към влиянието на трагакантовата гума върху сладостта, текстурата и прозрачността, а неговата крехкост и гъвкавост са ключови фактори за използването му при опаковането на храни.
източник: fakti.bg
Още от Свят
Тръмп реши да не отменя визите за гражданите на Румъния
Визите за румънски граждани трябваше да отпаднат около 31 март
Една жена загина в Щутгарт, след като кола се вряза в група хора
Полицията определи инцидента като трагично пътно-транспортно произшествие
Мощно земетресение удари Южна Америка, има опасност от цунами
Епицентърът е край южните брегове на Чили и Аржентина