С вкус на лято
Лято е, горещо е, а мислите ни се пренасят единствено към кубчета лед, студен коктейл и сладолед, който се топи в устата.
И докато на всяка крачка можем да намерим различни видове от леденото изкушение, удоволствието от това да го направим сами вкъщи, остава несравнимо.
Защо да си направим домашен сладолед?
Защото можем да подберем най-пресните продукти и най-важното – в него няма да има всички вредни оцветители, подобрители и консерванти.
Съставките
За 6 порции
- 1 с. л. лимонови корички – от много фино обелен плод
- ¼ чаша (60 мл) лимонов сок – прясно изцеден и прецеден
- 1 чаша (220 г) кристална/супер фина захар – тук може да замените с мед или подсладител по избор (еритритол, стевия и др.)
- 2 ½ чаши (600 ml) сметана за разбиване
Начин на приготвяне
1. Добавете лимоновата кора, сока и захарта/меда/подсладителя в купата на кухненския робот/блендер и ги разбийте добре.
2. Постепенно добавяйте сметаната като след всяко добавяне разбивате отново сместа.
3. Разбивайте докато сместа се сгъсти до текстура, подобна на бита сметана.
4. Изсипете с лъжица сладоледа в плитък, херметически затварящ се съд специално за фризер или съд, покрит с два слоя фолио.
5. Замразете за около 4 часа.
6. Извадете сладоледа от хладилника около 15 минути преди сервиране.
За да запазите свежия вкус и кремообразната текстура, най-добре е да се консумира в рамките на 5 дни.
Източник: Tiaoloto.bg
Най - четени
Последни
Ремонтни дейности на ключови сгради в община Бобов дол
- 17 декември, 2025
Времето на 17 декември 2025 г.
- 17 декември, 2025
НОИ организира приемен ден в Кочериново
- 16 декември, 2025

Още от Развлечение
Отбелязваме международния ден на чая
Изборът на датата 15 декември не е случаен
Къде се намира най-дългият градски кабинков лифт в Европа
Лифтът е с дължина 4,5 километра
110 години от рождението на Франк Синатра
Награда "Оскар", 13 награди "Грами", 58 филма и над 250 милиона продадени плочи