От мелницата в Ореховица, до трапезата на "Вечери на Балканите“ — българската традиция оживява в ръцете на майсторите
- 25 ноември, 2025
"Евамел" и Свилен Класанов създават хляб, който съчетава наследство, качество и духа на България
Семейната мелница Евамел от Село Ореховица, област Плевен, наследник на почти вековна традиция в меленето на зърно, се присъединява към „Вечери на Балканите“ като ключов партньор в създаването на ритуалните хлябове на вечерта.
Основана през 1920 г., днес мелницата съчетава дълбоко уважение към миналото и силата на съвременното майсторство. Особено ценна е традиционната каменна мелница, на която се създават пълнозърнестите брашна — натурални, хранителни и без никакви коректори, избелители или подобрители. Продукцията се опакова в сертифицирани опаковки и се доставя със собствен транспорт и пълен набор от сертификати.
На „Вечери на Балканите“ брашната на Евамел ще срещнат ръцете на Свилен Класанов – пазител на кваса, българския хляб и вековната традиция. Той ще сътвори трите хляба на вечерта — лимецов, пълнозърнест и класически бял — като символ на живата връзка между поколенията, земята и автентичния български вкус.
Най - четени
Последни
Времето на 7 декември 2025 г.
- 7 декември, 2025
Детски усмивки накараха Банско да сияе
- 6 декември, 2025
Наводнения в Бургаско, има евакуирани хора
- 6 декември, 2025

Още от Балкански вечери
Черният и традиционният чесън от Долни Раковец се превръщат в кулинарна атракция и част от "Вечери на Балканите- България“
Долни Раковец – селото на чесъна и гурме традициите на България
Елена Екомес представя месни деликатеси от Еленския Балкан на "Вечери на Балканите- България“
Автентични вкусове от сърцето на Балкана директно на вашата трапеза
MTK Ko представя три вида премиум кашкавал на "Вечери на Балканите- България“
Традиционно българско производство, чисти суровини и висок стандарт в млечните продукти